Wat is een klimvaardigheidsbewijs? ' KVB '

Het klimvaardigheidsbewijs
Wat is het klimvaardigheidsbewijs nu precies? Is het te vergelijken met een rijbewijs of een zwemdiploma? Kan je straks niet meer klimmen zonder? Enkele jaren geleden moesten alle sportopleidingen in Nederland gemoderniseerd worden aan de hand van nieuwe richtlijnen van het noc*nsf. Door alle sportopleidingen in Nederland op dezelfde wijze in te richten kon aansluiting worden gezocht met andere sportbonden en sportscholen.

De vraag rees of het niet goed was om ook opleidingen te ontwikkelen voor indoor sportkliminstructeurs. De meeste klimmers beginnen tenslotte met klimmen in de hal en kunnen in de klimhal al ervaring opdoen die ook bij het outdoor klimmen noodzakelijk is. Daarnaast was er indertijd nog geen éénheid van instructie in de Nederlandse klimcentra. In samenwerking met enkele klimcentra, mensen uit het onderwijs en klimdeskundigen werd de basis gevormd voor vier verschillende sportklim instructeurs opleidingen: Indoor Toprope, Indoor Voorklimmen, Outdoor Voorklimmen en Adventure Klimmen.

Tegelijkertijd met het ontwikkelen van de instructeurs opleiding werden er ook Indoor Toprope, Indoor Voorklimmen, Outdoor Voorklimmen en Adventure Klimmen cursussen en bijbehorend lesmateriaal voor klimmers ontwikkeld. Handig, want zo weet de sportkliminstructeur niet alleen wat hij zelf moet leren, maar ook wat hij aan cursisten moet leren. De nieuw cursussen worden gegeven bij verschillende klimcentra, klimverenigingen, nkbv-regio’s, Studenten Alpen Club’s en sportopleidingen (zie verderop).

Volg je één van de sportklimcursussen bij een sportkliminstructeur dan krijg je na het succesvol afleggen van een klimvaardigheidstoets een bewijs: het klimvaardigheidsbewijs. Van deze klimvaardigheidsbewijzen zijn er vier versies. Het is dus een soort diploma, waarmee je aan kunt tonen dat je een kwalitatieve cursus hebt doorlopen bij een erkende instructeur.

Handig om te hebben voor ervaren klimmers?
Mocht je ooit één van de vier sportklimcursussen willen volgen, of een instructeursopleiding, dan wordt gevraagd of je de voorgaande cursussen hebt gevolgd. Met je klimvaardigheidsbewijs kan je makkelijk bewijzen hoe ver je vaardigheden gaan. In Nederland is het klimvaardigheidsbewijs in hallen niet verplicht. In België bijvoorbeeld wel. Dat heeft te maken met de regelgeving in België die vraagt om een bewijs van kunde bij risicovolle activiteiten. Deze regelgeving is er in Nederland niet.

Wanneer je nieuw bent in een klimhal zal men bij het aanmelden vragen wat je klimervaring is. Met een klimvaardigsheidsbewijs kan je in zo’n geval aangeven dat er met goed gevolg een kwalitatief goede cursus gevolgd is.